NM i honning


Delta! Send oss din beste honning eller din beste honningoppskrift!

 

Honningcentralen er stolt arrangør av tidenes første norgesmesterskap i honning, hvor vinnerne blir kåret under Matstreif i Oslo 22. september 2017 kl 14.00.

NM_logo_2017

NM i honning arrangeres i samarbeid med:

   

NorgesGruppen_logo

Bakehuset_logo
 Jpg-fil NytNorge_ramme_farge_stor logologologologo


Det vil bli kåret vinnere i 3 honningkategorier, i tillegg vil det bli kåring av årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør. 

 

Jury

Vi har samlet en flott jury som består av juryformann Arne Hjeltnes. Han har med seg Merete Bø, Toralf Bølgen, Jørn Hoel, Espen Smith, Amund Skrutvold fra Bakehuset, sjef for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien og kvalitetssjef Tora Snorradottir som jurymedlemmer. Disse skal sikre at beste norske honning i samtlige kategorier blir kåret.

 

Kategorier

 

Årets honningoppskrift

Årets honningoppskrift vil bli kåret ut ifra hvilken evne oppskriften og retten har til å inspirere til bruk av honning i matlagning. Innleveringsskjema for honningoppskrifter finner du her:

 Oppskrift

Honning

Vi inviterer alle landets enkeltbirøktere til å sende inn sine honninger i følgende kategorier:

1.            Honning

Beste honning blir kåret. Her kan man levere inn blandingshonning eller sortshonning, fast eller flytende alt etter hvordan birøkteren mener at honning er best.

Visste du at Ekte honning fra Honningcentralen er en blandingshonning? Vi blander sommerhonning og lynghonning fra hele landet til å lage den kjente og gode smaken av Ekte honning, det blir på en måte smaken av Norge.

2.            Økologisk honning

Beste økologiske honningen vil bli kåret. HEr kan man levere inn blandingshonning eller sortshonninger, fast eller flytende alt etter hvordan birøkteren mener at honning er best. Vet du hva må til for å si at honning er økologisk?
Trykk her for å finne det ut!

3.            Honning med tilsetninger

I denne kategorien kan det leveres inn honning med ulike tilsetninger, f.eks, honning med nøtter, honning med ingefær, honning med bær etc., kun fantasien setter begrensninger i denne kategorien. Honning kan leveres inn slik som birøkteren mener den er best; fast, flytende, rørt, urørt og så videre.

Honningprøver

Honningprøver til NM i honning skal leveres i et nøytralt gjennomsiktig glass på 150-350 ml uten etikett. Glasset skal være fullt i henhold til mengde glasset er laget for. Glasset skal merkes med lapp på lokket hvor mobilnummer skal skrives på. Med hver prøve skal det leveres inn et skjema med nærmere opplysninger. Leverer du inn flere enn en prøve skal disse skilles ved å nummerere de bak telefonnummeret fra 1 og oppover. Samme nummer skal settes på skjemaet med opplysninger om prøven. Det er maks mulig å levere inn 3 prøver fra en og samme birøkter. Prøven skal være fra egen bigård.

Juryen vil velge ut 10 finalister i hver kategori (kun 3 i kategorien økologisk honning), disse vil bli annonsert før finalen. Tre vinnere i hver kategori vil bli presentert på Matstreif 22. september klokken 14:00. Honningen vil bli vurdert på, farge, smak, utseende og konsistens. Honningpml

*kun personlig deltakelse fra enkeltbirøktere (fra egen bigård)

 

Årets birøkter i samarbeid med Nyt Norge

Årets birøkter blir kåret på bakgrunn av disse kriteriene:

 • Han/hun skal være forbilde for andre birøktere kslLogokslLogokslLogokslLogo
 • Han/Hun skal ha vært til støtte for andre birøktere
 • Han/Hun skal ha bidratt til utvidet bruk av honning 
 • Årets birøkter må være KSL godkjent
(trykk på logo for å finne ut hvordan bli KSL godkjent) 


Birkter

 

 

Vi vet at det mange der ute som er spente på å vite resultatene fra den første NM i honning. vinnerne ble kåret under Matstreif i Oslo i dag kl 14:00. Her kommer listen over årets vinnere og finalister.

 

Årets Birøkter

Tildeles: Stig Rune Sagberg

Juryens Begrunnelse: Stig Rune Sagberg er en av Norges dyktigste birøktere. Han har stor innsikt i birøktfaget og deler villig kunnskapen med sine kolleger. Stig Rune har gjennom en årrekke vært en av Honningcentralens største leverandører av honning. Han har vært lojal mot birøkternes egen bedrift i både dårlige år med lave priser, og nå i bedre tider. Stig Runes dyktighet vises gjennom honningutbyttet, som er blant de høyeste i landet hvert år. Stig Rune Sagberg er en lysende forgrunnsfigur i bransjen.

 

 

Fremtidens Birøkter

Tildeles: Hannah Sophie Liland Munkelien (9 år) & Ole

Martin Frøystad (15 år)

Juryens begrunnelse:

Hannah Sophie

Hannah Sophie Liland Munkelien (9 år), har i løpet av 2 år med egne kuber tilegnet seg betydelig kunnskap om birøkt. Hun viser en tålmodighet og glede ved faget som er imponerende hos en 9-åring. Hannah Sophies interesse for birøkt kom da hennes foreldre tok kurs i birøkt for 3 år siden. Hun ville umiddelbart være med på alt som hadde med stell av bikuber å gjøre. Hannah Sophie viser stor omsorg og profesjonalitet som birøkter. Honningen er bonusen, det er arbeidet med biene som er selve hobbyen. Hannah Sophies innsats er viktig for rekrutteringen av nye birøktere og hun vil være til inspirasjon i mange år fremover.

 

Ole Martin Frøystad

Den dramatiske biedøden var bakgrunnen for at 14 år gamle Ole Martin Frøystad ville starte med bier i 2016. Han startet med to kuber, som nå er blitt til seks kuber inkludert avleggere han selv har laget. Ole Martin tapper honningen på glass med logo han har designet. Honningen selger han blant annet på lokale arrangement. Ole Martin stiller gjerne opp for å snakke om sin kjærlighet til bier, birøkt og honning. Gjennom sitt store engasjement bidrar Ole Martin Frøystad til økt interesse for birøkt og rekruttering av nye birøktere.

 

 

Årets beste honning – konvensjonell honning

Tildeles: Magnus Hegland Ingvaldsen, Brekkestø

Juryens begrunnelse:

Nydelig, gyllen honning med lukt av friske bær. Deilig,

behagelig smak av syre og frukt i mange lag

 

2.plass Håkon Øverås, Oslo, høst honning

3.plass Alf Helge Søyland, Hjellestad, lind fra Hardanger

 

 

Årets beste honning – Økologisk:

Tildeles: Heidi Midtflå

Juryens begrunnelse:

Imponerende kompleks smak i mange lag med blant annet lyng

og frisk pære. Nydelig glatt konsistens, honningen smeltet i

munnen. Vinnerhonning blant en begeistret og enstemmig jury.

 

2.plass Marie og Bjørn Inge Vorum, Steinkjær, Sommerhonning (fast)

3.plass Mona Borgersen, Lampeland, Sommerhonning (flytende)

 

 

Årets beste honning – med tilsetning:

Tildeles: Alf Helge Søyland

For honning med ingefær

Juryens begrunnelse:

God og smøremyk konsistens. Behagelig balansert smak

mellom ingefær og deilig, søt honning. En klassisk

kombinasjon, perfekt i varme drikker.

 

2.plass Christer Hedensko, Skiptvet, honning med blåmuggost

3.plass Nord Trandem Gård, Clara Christensen , ROmskog, honning med Chai krydder

 

 

Årets honningoppskrift:

Tildeles: Jan Ivar Nykvist

Juryens Begrunnelse:

Honningkake med krydder, hasselnøtter og dadler

Dette er en spennende oppskrift. God mengde honning

sammen med øvrige ingredienser gir mange sterke smaker

som er godt balansert.

 

2.plass Katharina Maier, Tunfisk-steak med honning-marinade (fungerer også med laks)

3.plass Kathrine Kragøe Skjelvan, Glutenfri muffns