Honningtyper

Se hvordan vi karakteriserer honningens smak og intensitet


Bie på hibiscus, Hugo Hansen CMYK

Foto: Hugo Hansen

 

I vinens verden brukes honning som et begrep på en smak og en lukt, så hva da når man skal beskrive honning? Det kan være ganske vanskelig å gripe fatt i smakene honningtypene byr på. Men det er ikke tvil om at det finnes mange forskjellige smaker og aromaer, og at typene honning oppleves helt forskjellig. Sødmen er den mest fremtredende smaken i honning, men også denne smaken oppleves ulikt i forskjellige typer honning. Du vil også kunne kjenne varierende intensitet av syre, bitterhet og umami.

Når vi har snakket om grunnsmakene, kan vi ta fatt på aromaer og assosiasjoner. Du vil kunne oppleve at også de vil ha forskjellig intensitet. Noen vil være flyktige, mens andre vil du kunne kjenne lenge. Du vil kunne finne assosiasjoner til urter, sitron, blomster, frukt, krydder, malt, mentol, røyk og kanskje rosiner.

Vi rangerer våre honningprodukter etter følgende skala når det gjelder smaksintensitet:

Mild smak•
Medium kraftig smak ••
Kraftig smak •••

Hvorfor er noen honningtyper faste og andre flytende?

Fast honning er det samme som krystallisert honning. Norsk honning vil i de fleste tilfeller krystallisere. Det er fordi honningen inneholder en mindre mengde fruktose i forhold til glukose og kommer av den naturlige sammensetningen av stoffer i nektaren på norske blomster. Ved Honningcentralen styres krystalliseringen for å få et produkt som har fine krystaller. Krystallisert honning vil holde seg best ved kjølig oppbevaring.

En flytende honning inneholder mer fruktose i forhold til glukose og dermed vil ikke krystaller felles ut. Honningen vil kunne holde seg flytende i lang tid ved oppbevaring i romtemperatur. Et eksempel på flytende honning er Akasiehonning, som vil kunne holde seg flytende i mange år på grunn av det høye fruktoseinnholdet i blomstens nektar.