NM2018

Honningcentralen gjentar suksessen fra i fjor, og arrangerer NM i honning 2018. Dette gjøres i samarbeid med Norges Birøkterlag, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon ByBi, og Nyt Norge. Samt noen utvalgte honningvenner. Årets vinnere kåres under Matstreif 7. og 8. september i Oslo.

NM knapp2 

Vi har samlet en flott jury som består av juryformann og matentusiast Arne Hjeltnes. Han har med seg følgende jurymedlemmer:

  • Merete Bø, sommelier, vinskribent og -anmelder
  • Toralf Bølgen, restauratør, sommelier og foredragsholder
  • Jørn Hoel, matentusiast, hobbykokk og visesanger
  • Espen Smith, forfatter, ølsommelier og foredragsholder
  • Eivind Haalien, ansvarlig for lokalmat i Norgesgruppen
  • Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset og tidligere leder for baker- og konditorlandslaget
  • Svein Larsen, birøkter fra Norges Birøkterlag
  • Veslemøy Hvidsten, sommelier, birøkter fra Bybi og Fine Wine Director i Moestue Grape Selections
  • Tora Snorradottir, kvalitetssjef hos Honningcentralen
Disse skal sikre at beste norske honning i samtlige kategorier blir kåret.

Flere kategorier i år!

I år er det enda flere vinnersjanser da vi øker antall kategorier. Vi kårer flere kategorier av både fast og flytende honning, samt beste honning med tilsetning. Vi kårer også Årets birøkter og Årets beste oppskrift med honning.

Norges beste honning 2018

  • Fast lys honning (kremet, rørt eller podet lys sommer honning)
  • Flytende lys honning (nyslynget eller naturlig flytende lys sommer honning)
  • Fast mørk honning (kremet, rørt eller podet mørk honning (lynghonning, skogshonning m.m.))
  • Flytende mørk honning (nyslynget eller naturlig flytende mørk honning (lynghonning, skogshonning m.m.)))
  • Honning med tilsetning (vær kreativ, bland noe inn i honning, trekk smak i honningen)

 Honningen sendes inn i glass på ca 150-350 ml, og merkes med telefonnummer til innsender.

Årets oppskrift kåres ut fra hvilken evne oppskriften og retten har til å inspirere til bruk av honning i matlagning.

Årets birøkter blir kåret på bakgrunn av disse kriteriene:

• Han/hun skal være et forbilde for andre birøktere 
• Han/Hun skal ha vært til støtte for andre birøktere 
• Han/Hun skal ha bidratt til utvidet bruk av honning
 

NM knapp2 

Frist for påmelding er 6.august 2018. Honningprøver kan leveres inn til Honningcentralen Kløfta, Honningcentralen Grimstad eller til våre mange videreforhandlere, se kontakt oss for adresser. Prøver som sendes per post skal sendes til Honningcentralen, Dyrskuevegen 20, 2040 Kløfta.


 

 

 

 

NM_logo_2017

 

 

 

NM i honning 2017 

NM i honning 2017 ble arrangert i samarbeid med NorgesGruppen, Bakehuset, Nyt Norge og NordicGarden

Det ble kåret vinnere i 3 honningkategorier, i tillegg vil ble de kåring av årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør. Vi samlet en flott jury som består av juryformann Arne Hjeltnes. Han hadde med seg Merete Bø, Toralf Bølgen, Jørn Hoel, Espen Smith, Amund Skrutvold fra Bakehuset, sjef for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien og kvalitetssjef Tora Snorradottir som jurymedlemmer. 

Årets honningoppskrift

Vinneroppskrift: HONNINGKAKE MED KRYDDER OG NØTTER av Jan Ivar Nykvist

Juryens Begrunnelse: Dette er en spennende oppskrift. God mengde honning sammen med øvrige ingredienser gir mange sterke smaker som er godt balansert.  

2. plass Tunfisk-steak eller lakse-steak med honning-marinade av Katharina Maier

3. plass Glutenfrie honning muffins av Kathrine Kragøe Skjelvan 

Honning

Beste honning; Magnus Hegland Ingvaldsen, Brekkestø

Juryens begrunnelse:Nydelig, gyllen honning med lukt av friske bær. Deilig, behagelig smak av syre og frukt i mange lag. 

2.plass Håkon Øverås, Oslo, høst honning

3.plass Alf Helge Søyland, Hjellestad, lind fra Hardanger 

Beste økologiske honning; Heidi Midtflå, Bingen, Øvre-Eiker.

Juryens begrunnelse: Imponerende kompleks smak i mange lag med blant annet lyng og frisk pære. Nydelig glatt konsistens, honningen smeltet i munnen. Vinnerhonning blant en begeistret og enstemmig jury.  

2.plass Marie og Bjørn Inge Vorum, Steinkjær, Sommerhonning (fast) 

3.plass Mona Borgersen, Lampeland, Sommerhonning (flytende)

Årets beste honning – med tilsetning: Alf Helge Søyland for honning med ingefær  

Juryens begrunnelse: God og smøremyk konsistens. Behagelig balansert smak mellom ingefær og deilig, søt honning. En klassisk kominasjon, perfekt i varme drikker.

2.plass Christer Hedensko, Skiptvet, honning med blåmuggost 

3.plass Nord Trandem Gård, Clara Christensen , Romskog, honning med Chai krydder

Årets birøkter i samarbeid med Nyt Norge
Stig Rune Sagberg
Er en av Norges dyktigste birøktere. Han har stor innsikt i birøktfaget og deler villig kunnskapen med sine kolleger. Stig Rune har gjennom en årrekke vært en av Honningcentralens største leverandører av honning. Han har vært lojal mot birøkternes egen bedrift i både dårlige år med lave priser, og nå i bedre tider. Stig Runes dyktighet vises gjennom honningutbyttet, som er blant de høyeste i landet hvert år. Stig Rune Sagberg er en lysende forgrunnsfigur i bransjen

Fremtidens Birøkter Hannah Sophie Liland Munkelier (9 år) & Ole Martin Frøystad (15 år)